Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Wil je het geslacht van je baby weten?

Met een echo-onderzoek is het eenvoudig om het geslacht van je ongeboren kind te weten te komen. Maar wil je het eigenlijk wel weten?

Tussen 10 en 14 ontwikkelt de baby in je buik uitwendige geslachtskenmerken. Maar die kun je op z’n vroegst vanaf 18 weken op een echo zien.

Bij de 20-wekenecho

Krijg je een 20-wekenecho? Dan kun je aan de echoscopist vragen of ze kan zien of het een jongetje of een meisje is. Officieel is de 20-wekenecho daar niet voor bedoeld, maar de meeste echoscopisten willen er wel even naar kijken, als je ernaar vraagt.

Een pretecho

Besluit je om geen 20-wekenecho te laten doen? Maar wil je toch graag weten wat het geslacht is van je baby? Dan kun je een pretecho laten maken. Op steeds meer plekken in Nederland zijn er echografische bureaus waar je op eigen kosten een niet-medische echo kunt laten maken.

Je baby moet even meewerken

Om op een echo het geslacht van je baby te kunnen zien, moet hij wel op de juiste manier in je baarmoeder liggen. Het is heel goed mogelijk dat zijn ruggetje of beentjes in de weg liggen. Bij een 20-wekenecho heb je dan gewoon pech. Je kunt niet terugkomen voor een extra echo. Maar bij de meeste pretechobureaus mag je gratis terugkomen als het geslacht bij de eerste echo niet goed te zien is.

De uitslag is niet voor 100 procent betrouwbaar

Heeft de echoscopist het geslacht bepaald? Dan kunnen jullie je gaan verheugen op een meisje - of op een jongen. Maar houd er altijd rekening mee dat de uitslag niet voor 100 procent betrouwbaar is. Het kan dus best zo zijn, dat het toch iets anders wordt dan je verwacht. Waarom?

  • Een echoscopist heeft heel wat ervaring nodig om de zwarte en witte vlekken op het computerscherm juist te interpreteren. Ze kan best wel eens een foutje maken.
  • Soms zijn de uiterlijke kenmerken van een jongen of een meisje gewoon nog niet goed te zien.

Wil je het geslacht weten…

Misschien wil je graag weten waar je aan toe bent. In welke richting je moet denken als je over je kindje nadenkt, en over je toekomst met een kind. In welke kleur je de kinderkamer moet schilderen, of wat voor geboortekaartje je gaat sturen. Welke naam je je kind gaat geven. Allemaal dingen die gemakkelijker worden als je eenmaal weet of je een jongetje of een meisje op deze wereld gaat zetten. Soms is het ook prettig om te weten of je je oudste kind moet voorbereiden op een broertje of een zusje.

… of mag het nog een verrassing blijven?

Aan de andere kant hoort het ook bij het wonder van kinderen krijgen dat je niet weet wat het wordt. De verrassing is des te groter als je er pas tijdens de geboorte achter komt. En al die dingen als kinderkamers en geboortekaartjes: dat zijn alleen maar praktische zaken waar je ook wel uit komt als niet vast staat dat het roze of blauw moet worden.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.