Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Afvallen als je borstvoeding geeft

Na de bevalling wil je natuurlijk weer snel op je oude gewicht zijn. Borstvoeding geven helpt daarbij. Maar ga niet lijnen als je nog borstvoeding geeft.

Je valt vanzelf af

Tijdens je zwangerschap legt je lichaam een extra vetvoorraad aan voor tijdens de borstvoedingsperiode. Dat is ongeveer 2 tot 3 kilo. Als je borstvoeding gaat geven, verdwijnt die vetvoorraad. Hoe snel dat gaat, is bij iedere vrouw verschillend. Bij de één vliegen de kilo’s er meteen vanaf, bij de ander gaat het mondjesmaat. Gemiddeld verlies je ongeveer een halve kilo per week.

Minder eten als je stopt met borstvoeding

Tijdens je borstvoedingsperiode heb je ongeveer 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Je eet dus iets meer dan je normaal zou doen. Ga je stoppen met borstvoeding? Ga dan ook weer minder eten. Anders zitten die 500 kilocalorieën per dag er zo weer aan.

Ga niet lijnen als je borstvoeding geeft

Lijnen is erg onverstandig als je borstvoeding geeft. Want met een streng dieet krijg je niet genoeg en niet genoeg gevarieerde voedingsstoffen binnen. Terwijl je lichaam daar in deze periode juist extra behoefte aan heeft. Zo doe je je baby ook tekort.

Giftige stoffen

Als je afvalt, komen er allemaal giftige stoffen (onder andere dioxines en PCB’s) vrij die zijn opgeslagen in je vetweefsel. Die komen in je bloed terecht, en dus ook in je borstvoeding. Als je gewoon borstvoeding geeft, dan is de hoeveelheid van deze stoffen vergelijkbaar met de hoeveelheid die flesgevoede kinderen binnenkrijgen. Maar zodra je gaat lijnen, worden die hoeveelheden groter.

Check: Ga pas lijnen nadat je gestopt bent met borstvoeding geven.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.