Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Wat moet ik wel eten en drinken als ik borstvoeding geef?

Eigenlijk zijn er geen harde regels te geven voor het eten en drinken tijdens de borstvoedingsperiode. Maar er zijn wel een paar dingen waar je aan moet denken.

Eet gezond en gevarieerd

Gezond en gevarieerd eten is het beste wat je kunt doen als je borstvoeding geeft. Want zo blijf je zelf fit en gezond. Eet je niet genoeg, of krijg je niet genoeg voedingsstoffen binnen? Dan gaat vooral je eigen gezondheid achteruit. En niet zozeer die van je baby; je lichaam zorgt er wel voor dat die zo veel mogelijk de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Je kind went aan smaken

Ook de smaak van je moedermelk verandert door verschillende voedingsmiddelen. Op deze manier went je baby al aan verschillende smaken. En zijn lichaam leert om verschillende soorten voedingsstoffen te verwerken en af te breken. Soms zie je iets wat jij gegeten hebt, terug in de luier van je baby. Heb je bijvoorbeeld spinazie gegeten? Dan kleurt de poep van je baby groen.

Per dag 500 kilocalorieën extra

Borstvoeding geven kost energie. Daarom adviseert het Voedingscentrum om elke dag 500 kilocaloriën extra te eten. Denk er dan wel aan om weer minder te gaan eten als je stopt met borstvoeding geven.

Drink minstens 2 liter per dag

Het is altijd belangrijk om genoeg te drinken, maar zeker als je borstvoeding geeft. Drink minstens 2 liter per dag. En dat hoeven zeker niet alleen melkproducten te zijn: ook thee, koffie, water, vruchtensap en frisdrank tellen mee.

Tip: Drink in ieder geval iets extra’s tijdens of na een voeding. Laat je partner je een kop thee brengen als je zit te voeden, of een glas vruchtensap. Zo vul je meteen aan wat je baby net heeft opgedronken.

Geen extra vitamines nodig

Je hebt geen extra vitamines nodig als je borstvoeding geeft. Uit je gewone voeding haal je namelijk alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

Borstvoeding stimuleren?

Er bestaan voedingsmiddelen waarvan wordt gedacht dat ze goed zijn voor de melkproductie: venkel, anijs en donker bier bijvoorbeeld. Maar dit is nooit wetenschappelijk aangetoond. Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat kruiden als venkel en anijs schadelijk kunnen zijn. En alcohol is ook niet goed als je borstvoeding geeft. Ga dit soort dingen dus niet in grote hoeveelheden eten of drinken.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.