Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Met medicijnen de eisprong op gang brengen

Vaak is het achterwege blijven van een eisprong een belangrijke reden waarom zwanger worden niet lukt. Want zonder eisprong word je niet zwanger. Goed nieuws: met medicijnen kun je de eisprong op gang brengen. Dat heet ook wel medicinale ovulatie-inductie (OI).

Medicijnen die de eisprong stimuleren

Er zijn verschillende medicijnen die de gynaecoloog kan voorschijven om je eisprong op gang te brengen. In overleg met jou beslist de arts welk middel voor jou het meest geschikt is. Meestal begin je met het nemen van pillen. Heeft dat niet het gewenste effect? Dan kun je overstappen op injecties.

Pillen slikken voor je eisprong

Het meest voorgeschreven middel om de eisprong op te wekken is clomifeen. Het stimuleert de productie van FSH (follikel stimulerend hormoon) in je hersenen. Vijf dagen achter elkaar neem je clomifeen-tabletjes: op de derde tot en met de zevende dag van je cyclus. Je krijgt regelmatig een echo, zodat de arts kan zien of het middel werkt en de eiblaasjes beginnen te groeien.

Bijwerkingen van clomifeen

Meestal heb je weinig last van bijwerkingen als je clomifeen slikt. Soms hebben vrouwen last van een depressief gevoel, spanning of opvliegers. Ook worden maagklachten, vermoeidheid en hoofdpijn genoemd als bijverschijnselen. Een belangrijk nadeel van clomifeen is dat het de kwaliteit van het baarmoederslijm kan aantasten. Is dat bij jou het geval? Dan schrijft de arts een ander middel voor.

Alternatieven voor clomifeen

Een goed alternatief voor clomifeen is tamoxifen. Je slikt het, net als clomifeen, op de derde tot en met zevende dag van je cyclus.

Injecties om je eisprong te stimuleren

Als de medicijnen in pilvorm niet genoeg zijn om een eisprong op te wekken, dan kun je ook zelf de nodige hormonen injecteren. Eerst spuit je een aantal dagen FSH (follikel stimulerend hormoon). Dat zorgt ervoor dat de eiblaasjes rijpen. Met echo’s controleert de arts wanneer de eicel rijp is. Daarna spuit je HCG (humaan chorio gonadotropine): dat zorgt ervoor dat de eicel daadwerkelijk ‘springt’.

Zelf spuiten zetten: je went eraan

Een verpleegkundige legt je uit hoe je een injectiespuit in je buik of bovenbeen zet. Misschien vind je het een eng idee om jezelf meerdere keren per dag te prikken. Maar na een paar keer raak je eraan gewend. Zie je het echt niet zitten? Dan kun je ook je partner vragen om de spuiten te zetten.

Risico’s van ovulatiestimulerende medicijnen

Aan het gebruik van medicijnen om je eisprong op gang te brengen kleven twee risico’s: je hebt een grotere kans op een meerling, en je hebt kans dat je eierstokken te sterk gestimuleerd worden. Dat heet overstimulatie.

Grotere kans op een meerling

Als je ovulatiestimulerende middelen gebruikt, heb je een grotere kans op een meerling. Het is namelijk mogelijk dat er meerdere eitjes rijpen, springen én bevrucht raken. Met de tussentijdse echo’s houdt de arts dus niet alleen in de gaten óf er eicellen rijpen, maar ook hoeveel precies.

Overstimulatie

Het kan gebeuren dat je eierstokken te sterk gestimuleerd worden door de medicijnen. Ze gaan dan sterk opzetten, en ze scheiden vocht af in je buikholte. Heb je in de twee weken na je eisprong last van:

  • een opgezette buik;
  • buikpijn;
  • misselijkheid;
  • overgeven;
  • kortademigheid;
  • minder plassen?

Neem dan meteen contact op met je gynaecoloog. Misschien zijn je eierstokken overgestimuleerd. De arts maakt een echo om te zien hoe groot je eierstokken zijn, en of er vocht in je buikholte zit. Meestal krijg je ook een bloedonderzoek.

Wat moet je doen bij overstimulatie?

Je kunt weinig doen om de overstimulatie te behandelen. Neem rust en drink voldoende, dan komt het vanzelf weer in orde. Soms moet je ter observatie in het ziekenhuis blijven.

Bronnen

  • Vruchtbaarheidsonderzoek, een patiëntenfolder van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.
  • Hormoongebruik, een voorlichtingsfolder van patiëntenvereniging Freya.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.