Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID)

Is je sperma om wat voor reden dan ook niet bruikbaar? Of willen jullie als lesbisch stel graag een kind? Dan is kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID) een optie. Maar je kunt ook zelf aan de slag zonder tussenkomst van een arts of spermabank. Dat heet zelfinseminatie.

Zo werkt KID

Bij een KID-behandeling wordt donorsperma kunstmatig in je vagina gebracht. Dat gebeurt vlak voor je eisprong. Is je baarmoederhalsslijm te taai of te zuur? Dan kan het sperma ook rechtstreeks in je baarmoeder worden gebracht, net als bij IUI. Daarvoor moet het sperma eerst kunstmatig bewerkt worden. Vaak krijg je als vrouw extra hormonen om de kans op slagen te vergroten.

Slagingskans KID

Per inseminatie heb je ongeveer 10 procent kans dat je zwanger raakt. Zo’n 70 procent van de vrouwen die KID ondergaat, wordt daar uiteindelijk zwanger van. Maar daar kunnen meerdere pogingen voor nodig zijn.

Zelfinseminatie

De eenvoudigste manier om zwanger te raken van donorsperma is met zelfinseminatie. Dat is niet moeilijk, en je hebt er eigenlijk alleen maar een kleine injectiespuit voor nodig: je spuit het zaad rechtstreeks in de vagina met de injectiespuit (zonder naald!). Zelfinseminatie is een optie als de donor uit je eigen omgeving komt.

Zelf een donor zoeken

Zoeken jullie man in je eigen omgeving die jullie donor wil zijn? Dat heeft een aantal voordelen:

  • Jullie kennen zijn karakter, zijn uiterlijk en zijn gezondheid.
  • Jullie zijn niet afhankelijk van een wachtlijst.
  • Jullie kunnen eventueel zelfinseminatie toepassen.
  • Bij een familieband tussen de wensvader en de donor zorg je ervoor dat bepaalde erfelijke eigenschappen uit de familie ook in je kind terugkomen.

Nadelen van een donor uit de eigen omgeving:

  • Het is nodig om van tevoren goede afspraken te maken met de donor over de rol die hij in het leven van het kind gaat spelen.
  • Maak ook afspraken over de eventuele geheimhouding van het donorschap.

Via de spermabank

Kiezen jullie voor een identificeerbare donor via een spermabank? Dan zoeken ze daar een donor voor jullie die uiterlijk zoveel mogelijk op de wensvader lijkt. Bij het sperma hoort vaak een donorpaspoort, waarin een aantal uiterlijke gegevens van de donor staan. Bijvoorbeeld lengte, haarkleur, opleiding, karaktereigenschappen en geloofsovertuiging. Niet alle klinieken verstrekken een donorpaspoort.

Voor- en nadelen

Een voordeel van een traceerbare donor is, dat hij geen rol speelt in het leven van het kind. Alleen als het kind dat zelf wil, kan hij hem na zijn 16e verjaardag opsporen. Een nadeel is dat jullie waarschijnlijk op een lange wachtlijst terechtkomen. Want er is een tekort aan zaaddonoren.

De donor is altijd traceerbaar

Anoniem donorschap is in Nederland verboden. Dat betekent dat de gegevens van iedere zaaddonor bekend zijn bij de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting. Een kind kan:

  • tussen 12 en 15 jaar de fysieke en sociale gegevens van zijn donor opvragen;
  • vanaf 16 jaar de persoonlijke gegevens van zijn donor opvragen: voor- en achternaam , geboortedatum, adres en woonplaats.

Zelfinseminatie mag anoniem

De verplichting voor de donor om traceerbaar te zijn geldt altijd wanneer er een arts, spermabank of ziekenhuis betrokken is bij de bevruchting. Word je zwanger door zelfinseminatie? Dan hoef je de gegevens van de donor niet te melden. Men beschouwt dit dan als een persoonlijke aangelegenheid, die niet onder de wet valt.

Als alleenstaande moeder

Ben je een alleenstaande vrouw met een kinderwens? Ook dan kun je op zoek gaan naar een spermadonor. Waarschijnlijk ben je dan wel altijd aangewezen op zelfinseminatie. Want er zijn vrijwel geen ziekenhuizen of klinieken in Nederland die KID toepassen bij alleenstaande vrouwen.

Aanbevolen websites

Bronnen

  • Adviseur bij het schijven van dit artikel was IVF-analiste Wendy Hoogervorst.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.