Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Alle symptomen van zwangerschap op een rij

Heb je het gevoel dat je zwanger zou kunnen zijn? Dan wil je niets liever dan zeker weten of dat zo is. Als het nog te vroeg is voor een zwangerschapstest, kun je alleen afgaan op een aantal verschijnselen die kunnen wijzen op een zwangerschap. Wat zijn de eerste kenmerken van zwanger zijn? En hoe krijg je zekerheid?

Zwangerschap: de eerste symptomen en verschijnselen

Dit zijn de eerste signalen waaraan je zou kunnen herkennen dat je zwanger bent:

1. Je bent misselijk

Je hebt last van een onbestemd gevoel in je maag. Misschien voel je je wat wee of misselijk. Vooral ’s ochtends kun je er last van hebben, maar het kan ook de hele dag blijven doorzeuren. Je hebt geen zin om te eten. Doe dat toch maar; het vervelende gevoel wordt er minder van en je hebt de energie nodig. Misselijkheid is een symptoom waar 70 tot 85 procent van de zwangere vrouwen last van heeft in de eerste drie maanden van de zwangerschap.

2. Je bent moe

Je merkt dat je ’s avonds veel vermoeider bent dan anders. Alles wat je doet, kost je veel meer energie. Het liefst ga je iedere avond vroeg naar bed. Dat kan erop wijzen dat je zwanger bent - maar het hoeft niet. Maar moeheid is een bekend verschijnsel in het eerste trimester.

3. Je borsten zijn gevoelig en gespannen

Ook dit signaal is iets wat veel zwangere vrouwen herkennen: je borsten voelen ineens gespannen aan. Je tepels zijn erg gevoelig en een lichte druk op je borst kan al vervelend aanvoelen. Als je zwanger bent, gaan je borsten zich meteen voorbereiden op het geven van borstvoeding. Je melkklieren gaan opzetten, en dat voel je.

4. Je hebt meer honger dan anders

Zit je ineens met een rammelende maag midden op de dag? En heb je het gevoel dat je wel kunt blijven eten? Ook dat kan een teken zijn dat je zwanger bent. Je lichaam heeft extra energie nodig vanwege het ingenestelde eitje.

5. Je bent gevoelig voor bepaalde geuren

Ineens kun je niet meer tegen de geur van koffie. Of tegen de lucht die uit het afvoerputje van de gootsteen komt. Gek, daar lette je anders nooit op. Gevoeligheid voor bepaalde geuren is ook een signaal dat je zwanger zou kunnen zijn.

6. Je hebt pijn in je onderbuik

Een zeurderig of stekend gevoel in je onderbuik kan een teken zijn dat je zwanger bent. Want de zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je baarmoeder al een beetje gaat oprekken. Tegelijk kan die pijn betekenen dat je gewoon ongesteld wordt. Want dat voelt ongeveer hetzelfde.

7. Je moet vaker plassen

Moet je ineens vaker op een dag plassen? En heb je niet extra veel gedronken? Dat kan komen doordat de oprekkende baarmoeder op je blaas drukt. Later in de zwangerschap is dat een veel voorkomend verschijnsel, maar ook nu kun je daar al iets van merken.

8. Je hebt last van stemmingswisselingen

Emotioneel kun je wat onstabiel zijn als je zwanger bent. Je huilt sneller, bent eerder van je stuk gebracht. Ook hier spelen de zwangerschapshormonen weer een rol. Ben je de laatste tijd wat emotioneler dan anders? Dan kan ook dat wijzen op een eventuele zwangerschap.

Ben je nou zwanger of niet?

De meeste van deze symptomen worden veroorzaakt door het zwangerschapshormoon hcG. Maar ook als je niet zwanger bent, kun je natuurlijk last hebben van deze verschijnselen. Ze hebben dan alleen een andere oorzaak. Het enige wat echt uitsluitsel kan geven over de vraag of je wel of niet zwanger bent, is een zwangerschapstest. Die test spoort het zwangerschapshormoon hcG in je urine op. Wil je zekerheid? Doe dan een zwangerschapstest. Dat kan al vanaf 4 dagen voordat je ongesteld zou moeten worden.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.