Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Bij een miskraam stoot je lichaam het vruchtje af

Als het vruchtje in je buik niet meer leeft, dan weet je dat de miskraam onafwendbaar is. Je lichaam gaat het embryo afstoten.

Het afstoten van het vruchtje gaat meestal gepaard met flink wat bloedverlies en buikpijn.

Bloedverlies en buikpijn

  • In de eerste week kan het bloedverlies behoorlijk heftig zijn: reken op twee maandverbanden per dag doordrenkt met bloed.
  • Meestal komen er stolsels mee. Die herken je aan de donkerrode kleur en de gladde vorm.
  • Bij de meeste miskramen is er geen vruchtje te zien, maar soms zie je wel een vruchtzakje: een met vocht gevuld blaasje met een vliezig omhulsel.
  • Vaak heb je een flinke menstruatieachtige buikpijn. Die is meestal het heftigst op de derde dag van het bloedverlies. De pijn kan uitstralen naar je rug en bovenbenen. Soms lijken het wel weeën.

Tip: Als de pijn te erg wordt, kun je gerust een pijnstiller nemen. 

Hoe lang duurt het bloedverlies?

Het bloedverlies en de buikpijn gaan pas over als je baarmoeder leeg is. Hoe lang dat duurt en hoeveel bloedverlies daarbij komt kijken, verschilt van vrouw tot vrouw. Bij de helft tot driekwart van de vrouwen met een miskraam wordt het vruchtje binnen één week na het begin van het bloedverlies en de buikpijn afgestoten. Vaak geldt: hoe langer je langer zwanger bent, hoe meer bloedverlies en buikpijn je hebt.

Let op: Je kunt nu beter geen tampons gebruiken. Je baarmoedermond staat iets open om de bloedstolsels en het vruchtzakje of vruchtje naar buiten te kunnen duwen. Ook de beschermende slijmprop is weg. Je hebt daardoor een grotere kans dat schadelijke bacteriën je baarmoeder binnendringen. Dus geen tampons, geen bad, niet zwemmen en geen seks zolang je bloedverlies hebt.

Na een week wordt het minder

Na acht dagen nemen het bloedverlies en de pijn over het algemeen sterk af. Je lichaam gaat dan ‘ontzwangeren’. Je borsten worden minder gespannen en de misselijkheid verdwijnt. In de weken na de miskraam hoef je je geen zorgen te maken als je af en toe nog wat bruinige afscheiding hebt, of een paar druppeltjes rood bloedverlies.

Als het bloeden niet stopt

Neem contact op met je verloskundige als:

  • je veel bloed blijft verliezen;
  • het bloedverlies lang aanhoudt;
  • het bloedverlies weer begint nadat het gestopt is.

Misschien is je baarmoeder dan niet helemaal leeg. Op een echo kan de verloskundige of dat meestal wel zien. Is er nog iets achtergebleven in je baarmoeder? Dan ga je naar het ziekenhuis voor een curettage.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.