Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Verdriet na een miskraam

Een miskraam is een emotionele gebeurtenis. Laat het verdriet toe, en praat erover met je partner.

Iedere vrouw reageert weer anders

Iedere vrouw heeft haar eigen manier waarop ze met het verlies van dit prille geluk omgaat. Sommige vrouwen trekken zich in zichzelf terug, anderen willen het juist uitschreeuwen van verdriet. In ieder geval is het altijd heftig. Want je was je aan het voorbereiden op dat nieuwe leven. En nu is er niets meer.

Schuldgevoel

Het is heel normaal dat je last krijgt van schuldgevoelens. Veel vrouwen die het overkwam gaan terug in de tijd: had ik die sigaret nou maar niet opgestoken, had ik die zware boodschappentas nu maar niet getild, had ik maar…  Weet dan dat een miskraam nooit het gevolg is van die sigaret, van dat zware tillen. Bijna altijd is een foute celdeling de oorzaak van de miskraam. Gewoon pech. En daarop heb je geen enkele invloed gehad.

Boos op je lichaam

Veel vrouwen voelen zich in de steek gelaten door hun lijf. Dat is heel begrijpelijk, want jouw lijf heeft de zwangerschap afgebroken. Je twijfelt aan de capaciteiten van je lichaam: kán mijn lichaam wel kinderen krijgen? Probeer dat negatieve gevoel over je lichaam om te buigen in vertrouwen in je lijf. Juist omdát je lichaam in staat was om te herkennen dat het vruchtje een heel kleine kans had om zich te ontwikkelen tot een gezond mens, heeft het de zwangerschap afgestoten. En dat is het bewijs dat je lichaam in uitstekende conditie is!

Je partner reageert misschien anders

Misschien reageert je partner heel anders op de miskraam dan jij. Als vrouw voelde jij de veranderingen in je lichaam. En daarom had je waarschijnlijk al een band met het groeiende kindje in je buik. Het feit dat je partner anders reageert, wil echter niet zeggen dat hij niet net zo verdrietig is als jij. Voor hem was de zwangerschap lichamelijk minder tastbaar, maar zijn verdriet is er niet minder om. Hij zal het waarschijnlijk op een andere manier uiten – of misschien juist helemaal niet.

Hij maakt zich zorgen om jou

Naast het verdriet dat  hij voelt om het verlies van jullie kindje, maakt je partner zich ook zorgen om jou. Hij ziet dat je pijn hebt, dat je bloed verliest, dat je je ellendig voelt. Hij ziet dat je verdriet hebt om het feit dat je binnenkort geen moeder zult worden. Hij heeft het er ongetwijfeld moeilijk mee om jou zo te zien. Misschien heeft hij ook wel het gevoel dat hij gefaald heeft.

Praat met elkaar

Het helpt als je elkaar vertelt wat je voelt. Alleen dan kun je je in elkaar inleven en begrijp je waarom en waarin jullie verdriet verschillend is. Het is een schrale troost, maar uit onderzoek blijkt dat mannen vaak rationeler omgaan met een miskraam. Je partner heeft niet gevoeld wat jij hebt gevoeld. En door de grote verandering in je hormoonspiegel reageer jij vaak nog veel emotioneler. Laat elkaar niet los, en respecteer van elkaar dat je anders rouwt. Geef elkaar de ruimte. Ook al begrijp je elkaars reacties niet, vergeet niet dat je er samen doorheen moet.

Reacties uit je omgeving

Als je aan familie en vrienden verteld hebt dat jullie een kindje verwachten, dan zullen ook zij op een moment van jullie horen dat het mis is gegaan. Sommige mensen uit je omgeving zullen heel anders reageren dan je had verwacht of gehoopt. Dat kan hard aankomen. Misschien hoor je uitspraken als: ‘Dat hoort er nu eenmaal bij’, of ‘Volgende keer beter’. Als je al kinderen hebt, kunnen mensen in je omgeving soms reageren met: ‘Jullie hebben toch al een gezond kind? Wees dankbaar!’ Dat soort opmerkingen kunnen pijn doen.

Steun uit onverwachte hoek 

Het kan ook zijn dat je juist uit onverwachte hoek heel veel steun krijgt. Als je vertelt dat je een miskraam hebt gehad, blijken er ineens in je omgeving meer mensen te zijn, die hetzelfde meegemaakt hebben. Jullie openheid ervaren zij misschien wel als een bevrijding: nu kunnen zij eindelijk ook open zijn over hun verdriet toen zij hetzelfde meemaakten. Want vertellen over een miskraam is nog steeds voor veel mensen een taboe.

Op de lange termijn

Het moeilijke bij een miskraam is dat je geen afscheid kunt nemen van je kind. En je hebt geen herinneringen om te bewaren. Er is niets tastbaars over, er zijn geen rituelen voor een miskraam.

Veel paren vergeten een miskraam nooit. Bij een volgende zwangerschap is er altijd de angst dat het weer misgaat. Maar ook na de geboorte van een gezond kind na je miskraam, heb je in een klein hoekje misschien nog steeds verdriet om het kind dat niet geboren werd. En dat net zo welkom was als het kind dat je wel in je armen kunt sluiten.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.