Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Behandeling en herstel van een mola-zwangerschap

Een mola-zwangerschap is een niet goed aangelegde zwangerschap. Gelukkig is het een vrij zeldzaam fenomeen. Een mola-zwangerschap is meestal goed te behandelen met een curettage. Maar je moet minstens 6 maanden wachten voordat je opnieuw zwanger mag worden.

Hoe wordt een mola-zwangerschap behandeld?

Als je een mola-zwangerschap hebt, dan krijg je vrijwel altijd een curettage. Daarbij wordt het mola-weefsel via de vagina verwijderd met een soort zuigslangetje. Meestal gebeurt dit onder volledige narcose. Bij die ingreep kun je veel bloed verliezen. Ook na de curettage kan het bloedverlies nog een paar weken aanhouden; in feite zit er een grote wond aan de binnenkant van je baarmoeder.

Nacontrole

Met de curettage probeert de arts zo veel mogelijk blaasjes te verwijderen, maar vaak blijft er nog wat mola-weefsel achter. Dat ruimt je lichaam zelf op. Om te controleren of de blaasjes goed verdwijnen, wordt regelmatig gecontroleerd hoeveel hCG (zwangerschapshormoon) er nog in je bloed zit. Meestal duurt het 3 tot 4 maanden voordat je bloedwaarden weer normaal zijn.

Weer zwanger worden na een mola-zwangerschap

Na een mola-zwangerschap heb je geen verhoogde kans op:

  • onvruchtbaarheid
  • gezondheidsproblemen
  • complicaties tijdens een volgende zwangerschap.

Ook is een mola-zwangerschap geen reden voor een medische indicatie en een ziekenhuisbevalling onder leiding van een gynaecoloog. Wel heb je een iets grotere kans (ongeveer 1%) dat je opnieuw een mola-zwangerschap krijgt.

Minstens 6 maanden wachten

Is de hCG-waarde in je bloed weer normaal? Dan is het goed om minstens 6 maanden te wachten met een volgende zwangerschap. Want het achtergebleven mola-weefsel kan weer actief worden als je eerder zwanger wordt.

Weer zwanger? Vroege echo

Ben je opnieuw zwanger na een mola-zwangerschap? Laat dan al vroeg een echo-onderzoek doen. Zo weet je op tijd of alles goed is met je zwangerschap.

Emoties rondom een mola-zwangerschap

Na een mola-zwangerschap kun je een wirwar aan emoties ervaren. Je bent boos en verdrietig omdat je de hoop op een baby voorlopig moet opgeven. Je voelt je misschien schuldig. Ook het gevoel dat je gefaald hebt, kan de kop opsteken. Het kan moeilijk zijn om een lange tijd te moeten wachten voordat je weer zwanger mag raken, zeker als je al wat ouder bent. De gevoelens van rouw en verlies zijn vergelijkbaar met die van een ‘gewone’ miskraam.

Wat kun je doen?

  • Realiseer je dat je geen schuld hebt aan de mola-zwangerschap. En dat je kans op een kind niet bij voorbaat verkeken is.
  • Praat over je gevoelens met je partner, je arts of verloskundige en mensen in je omgeving. Soms kan het moeilijk zijn om begrip te vinden in je omgeving, want mola-zwangerschappen zijn een relatief onbekend verschijnsel.
  • Contact zoeken met lotgenoten kan lastig zijn omdat mola-zwangerschappen nu eenmaal niet veel voorkomen. Op internet zijn een paar forums actief die dit onderwerp behandelen.

Bronnen

  • Mola-zwangerschap is een patiëntenfolder van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).
  • Mola-zwangerschap is een artikel op de site van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Aanbevolen website

  • Mola-zwangerschap op De Verloskundige, een website van de KNOV, de beroepsorganisatie van verloskundigen.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.