Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Tips bij het kiezen van een babynaam

Een naam voor je baby uitkiezen of bedenken is leuk, maar kan best moeilijk zijn. Er zijn heel veel namen waar je uit kunt kiezen. Maar hoe vind je de juiste naam? Daarom geven we je een aantal handige tips.

Let op de initialen

Ga je op zoek naar een mooie voornaam voor je baby? Kijk dan niet alleen naar de hele naam, maar ook naar de voorletters.

Leveren de initialen geen rare woorden op?

Kies je voor meerdere voornamen? Let er dan op dat de voorletters geen raar woord opleveren. Zeker als je je kind drie voornamen wilt geven, is dat risico aanwezig. Kijk ook naar de voorletters in combinatie met de achternaam.

Wijken de initialen af van die van jou en die van je partner?

Let er ook op dat de voorletters niet precies dezelfde zijn als die van jou of je partner. In de adressering van brieven kan dat behoorlijk wat verwarring opleveren als jullie ook dezelfde achternaam hebben.

Combinatie met de achternaam

De voornaam moet een mooi geheel opleveren met de achternaam. Let daarom op een aantal dingen:

Hoe is de ‘klankharmonie’ tussen voornaam en achternaam?

Een voornaam die eindigt met dezelfde klank waarmee de achternaam begint, ‘bekt’ niet helemaal lekker. En je loopt het risico dat de naam niet goed verstaan wordt. ‘Kees Stip’ kan bijvoorbeeld verstaan worden als ‘Kees Tip’.

Hebben de namen geen rare betekenis als je ze achter elkaar zet?

Let op wat de combinatie van de voornaam met de achternaam oplevert. Gaat je dochter bijvoorbeeld ‘van der Molen’ heten? Kies dan niet voor ‘Wieke’ als voornaam. Want bij ‘Wieke van der Molen’ moeten mensen waarschijnlijk toch altijd even lachen.

Hoe is het ‘ritme’ van naam plus achternaam?

Voornaam en achternaam hebben allebei hun eigen klemtoon. Liggen die klemtonen te dicht bij elkaar? Dan kan de klemtoon gaan verschuiven. Bij ‘Martijn Kleinsma’ ligt de klemtoon op ‘-tijn’ en op ‘Klein-’. In snel spraakgebruik kan de klemtoon van de voornaam gaan schuiven naar de eerste lettergreep: ‘Martijn Kleinsma’. Sommige mensen vinden trouwens dat een korte voornaam beter past bij een lange achternaam en andersom. Dat heeft ook met ritme te maken.

Heb je een veelvoorkomende achternaam?

Bij een veelvoorkomende achternaam kun je kiezen voor een bijzondere voornaam. Dat voorkomt dat er veel mensen zijn die precies dezelfde naam hebben als je kind.

Tip: Beeld je in dat je zoon of dochter zich over 30 jaar aan iemand moet voorstellen. Ga staan, steek je hand uit (alsof je kennismaakt met iemand) en zeg de volledige naam van je kind hardop. Dan hoor je hoe het klinkt.

Vermijd een modenaam

Kies een naam die niet echt in de mode is. Dat voorkomt dat je kind straks in de klas zit met drie Isa’s of twee Maxen.

Kies een duidelijke jongens- of meisjesnaam

Geef je kind een naam waaraan je kunt zien of het een jongetje of een meisje is. Daar zal je kind je zijn hele leven dankbaar voor zijn. En voor jezelf is het ook niet leuk om steeds weer uitleg te moeten geven over het juiste geslacht van je kind.

Pas op met buitenlandse namen

Denk er nog eens goed over na als je je kind een buitenlandse naam wilt geven. Het zal altijd problemen opleveren. Óf je kind moet zijn naam altijd spellen, óf mensen spreken zijn naam consequent verkeerd, of heel lelijk, uit. Als je bijvoorbeeld Kathleen (op z’n Engels) een mooie naam vindt, realiseer je dan dat Nederlanders dat al gauw uit gaan spreken als ‘Keslien’.

Geef je kind een naam die ook past bij een volwassene

Denk niet alleen aan een baby als je je kind een naam geeft. Over 15 jaar staat hij met z’n vrienden op het schoolplein. En over 25 jaar moet ze solliciteren. Dat is minder leuk als je Wampie, Boelie of Wolfje heet.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.