Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Een voornaam voor je baby kiezen

Een van de belangrijkste beslissingen die je neemt, is de naam van je baby. Hoe je kind gaat heten beslis je niet zomaar. Hij moet er tenslotte zijn hele leven mee doen. En wat het ook niet gemakkelijker maakt: je moet het er samen met je partner over eens worden.

Een kwestie van smaak

Een van de leukste dingen om over na te denken als je zwanger bent is de naam van je kind. Het kan nog best lastig zijn om een leuke naam te vinden. Wat jij mooi vindt, vindt je partner misschien verschrikkelijk. En andersom. Uiteindelijk is het allemaal een kwestie van smaak.

Eén voornaam of meerdere voornamen

De meeste kinderen krijgen tegenwoordig twee voornamen. De eerste naam is de roepnaam, de naam die je dagelijks gebruikt. De andere namen zijn ‘extra’, en hebben geen functie (behalve dat ze je naam in zijn geheel uniek maken).

Hoeveel namen geef je je kind?

Er is niet echt een reden om je kind meerdere voornamen te geven. Aan één naam heeft hij genoeg. Een tweede naam kun je bijvoorbeeld gebruiken als:

  • je niet kunt kiezen tussen twee voornamen. Je kind kan dan later eventueel zijn tweede naam als roepnaam gaan gebruiken.
  • je je kind wilt vernoemen, maar dat niet in de eerste naam wilt doen.

Doopnamen

Vroeger gaven mensen hun kind vaak meerdere namen: doopnamen. Met die namen drukten ze de verbondenheid uit met hun familie of (geloofs)gemeenschap. Katholieken kozen daarbij meestal voor Latijnse doopnamen: Johannes of Cornelia. Terwijl protestanten vaak voor de Nederlandse vorm kozen: Jan of Corry. Vaak was de doopnaam van een kind afgeleid van de naam van de ouder, grootouder of peetouder.

Vernoemen of niet?

Het is een oud gebruik om je kind te vernoemen: de naam geven van iemand anders. Je kunt je kind vernoemen naar iemand uit je familie, of naar een beroemdheid.

Vernoemen naar familie

Om aan te geven dat je kind deel uit maakt van je familie, kun je (behalve een achternaam) ook een voornaam doorgeven. Veel ouders kiezen een tweede naam die verwant is aan de naam van een familielid. Zo kun je ook de familie die zijn naam niet doorgeeft, bij de naamgeving van je kind betrekken.

Vernoemen naar een bekend persoon

Steeds meer zie je dat ouders hun kind vernoemen naar een beroemde sporter, muzikant, schrijver of actrice. Vaak doen ze dit omdat ze een grote fan zijn van die persoon. Of omdat ze het gewoon een mooie naam vinden.

Let op: Kijk een beetje uit met het vernoemen van je kind naar een bekend persoon. Als die nog leeft, weet je niet wat er nog met zijn of haar reputatie kan gebeuren. Zo noemden ouders hun dochter aan het eind van de jaren ’80 vaak Winnie, naar Winnie Mandela. In die tijd was zij de vrouw van de grote Nelson Mandela. In 1991 kwam ze in opspraak vanwege haar aandeel in de ontvoering van een 14-jarige jongen. Mede daardoor gingen Nelson en zij uit elkaar in 1992. Dan wordt de naam Winnie ineens veel minder populair.

Hoe vind je een voornaam voor je baby?

  • Denk na over namen die spontaan in je opkomen en maak daar een lijstje van.
  • Wil je meer inspiratie? Kijk dan op namensites. Daar staan heel veel namen op, vaak met uitleg van betekenis of herkomst.
  • Er zijn ook verschillende namengidsen te koop. Daar kun je op ieder gewenst moment even in bladeren.
  • Je kunt creatief zijn: bijna alles mag. Je kunt de letters van jullie voornamen doorelkaar gooien en zo een nieuwe naam scrabbelen, of de naam van de plek kiezen waar jullie kind verwekt is (om maar iets geks te noemen). De ambtenaar van de burgerlijke stand bepaalt of de voornaam acceptabel is.
  • Lees onze tips bij het kiezen van een babynaam.

Tip 1: Kunnen jullie echt niet kiezen? Zorg er dan voor dat je 2 mogelijke namen hebt op het moment dat je kind geboren gaat worden. En beslis pas op het moment dat je je kind hebt gezien. Misschien vind je de ene naam helemaal niet bij hem passen, of de andere juist wel. Dat kan best!

Tip 2: Hebben jullie een naam gevonden? Vertel die dan nog niet aan je omgeving. Anders heb je kans dat mensen zich met jullie keuze gaan bemoeien. Zodra jullie baby er is, en de naam bekend wordt, is het een voldongen feit. En dan zal niemand nog proberen jullie op andere gedachten te brengen.

Wat mag niet?

Wat wel en niet mag qua voornamen, staat in de Naamwet. Bij de geboorteaangifte kan de ambtenaar van de burgerlijke stand een voornaam weigeren als de naam:

  • ongepast is (bijvoorbeeld een scheldwoord of een spottende naam waar je kind alleen maar last van kan hebben in zijn leven);
  • een achternaam is die niet als voornaam gebruikelijk is (bijvoorbeeld Willemszoon).

De ambtenaar kan ook een naam kiezen

Geef je je kind geen voornaam, of weigert de ambtenaar van de burgerlijke stand de voornaam die jullie hebben bedacht? Dan kiest hij zelf een naam. Die legt hij dan vast in de registers van de burgerlijke stand.

De voornaam van je kind veranderen

Ligt de voornaam van je kind eenmaal vast? Dan kun je die niet meer zomaar veranderen. Dat kan alleen als je daar belangrijke redenen voor hebt. En daarvoor moet je naar de rechtbank. Dit geldt alleen voor de officiële voornaam, zoals die is opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Hoe je je kind in het dagelijks leven noemt, bepaal je natuurlijk zelf. Je kind kan ook op latere leeftijd besluiten om zichzelf anders te (laten) noemen.

Aanbevolen websites

  • De Nederlandse Voornamen Databank van het Meertens Instituut geeft informatie over de 500.000 officiële voornamen die in Nederland voorkomen.
  • De Naamwijzer werkt als volgt: op basis van jouw antwoorden op een aantal vragen krijg je een aantal suggesties voor babynamen.

Aanbevolen boeken

  • Over voornamen. Hoe Nederland aan zijn voornamen komt (2004), Gerrit Bloothooft, Emma van Nifterick, Doreen Gerritzen. Houten: Het Spectrum.
  • Voornamen. Een praktische handleiding (2010), Doreen Gerritzen. Houten: Het Spectrum.

Bronnen

  • De Naamwet wordt helder uitgelegd op de site van Netwerk Naamkunde.
  • Doopnamen is een artikel op Katholiek.nl (geraadpleegd in januari 2011, niet meer online).

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.