Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zelf ontslag nemen als je zwanger bent

Je baan opzeggen tijdens je zwangerschap is niet altijd een goed idee. Want dat heeft gevolgen voor je zwangerschapsuitkering en je recht op WW-uitkering. Bovendien moet je op zoek naar een nieuwe baan, en dat kan lastig zijn als je zwanger of net bevallen bent.

Geen zin meer in je baan

Je hebt het niet naar je zin bij je huidige baan. En je bent zwanger. Het liefst wil je na je zwangerschapsverlof niet meer terugkomen bij deze werkgever. Maar je werkgever mag je niet ontslaan als je zwanger bent. Wat zijn de gevolgen als je zelf ontslag neemt?

Je mag altijd zelf ontslag nemen

Je hebt altijd het recht om zelf ontslag nemen. Ook als je zwanger bent. Bedenk wel dat dit een aantal gevolgen heeft:

  • Misschien krijg je geen zwangerschapsuitkering.
  • Waarschijnlijk krijg je geen WW-uitkering.
  • Je moet op zoek naar een nieuwe baan.

Gevolgen voor je zwangerschapsverlof en zwangerschapsuitkering

Of je wel of geen zwangerschapsuitkering krijgt, hangt af van je ontslagdatum.

  • Valt je uitgerekende datum binnen 10 weken na je ontslagdatum? Dan heb je nog recht op een zwangerschapsuitkering. Dat is het salaris dat je werkgever aan jou betaald zou hebben tijdens je verlof, als je je baan niet had opgezegd. Het UWV kan dit geld rechtstreeks aan jou overmaken.
  • Zeg je je baan eerder op dan 10 weken voor je uitgerekende datum? Dan vervalt je recht op zwangerschapsverlof, en krijg je ook geen zwangerschapsuitkering. Houd er dus rekening mee dat je in de 16 weken rond je bevalling geen inkomen hebt.

Gevolgen voor je WW-uitkering

Zelf ontslag nemen betekent dat je door eigen toedoen werkloos wordt. Dat heeft als gevolg dat je geen recht hebt op een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering). En dat betekent dat je voorlopig geen inkomen hebt. Dat is alleen te doen als je partner een inkomen heeft waarvan jullie gezin een tijdje kan leven.

Solliciteren

Om voor een inkomen te zorgen, moet je op zoek naar een nieuwe baan. Dat betekent dat je gaat solliciteren terwijl je zwanger bent. Óf nadat je bevallen bent. Dat is in beide gevallen behoorlijk lastig.

Solliciteren als je zwanger bent

Werkgevers nemen niet graag een zwanger iemand aan, ook al zullen ze dat niet snel toegeven. Als je je zwangere buik nog kunt verhullen, hoef je niet te vertellen dat je zwanger bent. Als je met een dikke buik solliciteert, moet je in ieder geval eerlijk zijn.

Solliciteren als je net bevallen bent

Als je net een kind hebt gekregen, staat je wereld even helemaal op zijn kop. Het kan best even duren voordat je aan die nieuwe situatie gewend bent en voordat je je weer helemaal ‘jezelf’ voelt. Sommige vrouwen hebben er wel een jaar voor nodig om zich weer sterk genoeg te voelen om te gaan solliciteren.

Wel of niet ontslag nemen?

Wat voor jou de juiste keus is, kun je alleen zelf beslissen. Alleen jij weet met hoeveel tegenzin je naar je werk gaat, en hoe je financiële situatie in elkaar zit. Maar denk er in ieder geval goed over na, want een kind krijgen in een onzekere situatie is ook geen pretje.

Tip: Stel je beslissing desnoods uit tot na je bevallingsverlof. Dan ziet de wereld er misschien weer heel anders uit.

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.