Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Ziek melden rond zwangerschap en bevalling

Het kan gebeuren dat je door je zwangerschap niet meer kunt werken. Dan moet je je ziek melden. Kom je dan in de Ziektewet? En wat gebeurt er met je zwangerschapsverlof? Je leest het in dit artikel.

Niet meer werken door je zwangerschap

Je zwangerschap (of de bevalling) kan je lichamelijke toestand zo beïnvloeden, dat je niet meer kunt werken. Bijvoorbeeld als je last hebt van hoge bloeddruk of bekkeninstabiliteit. Is je zwangerschapsverlof nog niet in zicht, of net afgelopen? Dan kom je meestal in de Ziektewet.

Als je in loondienst werkt

Werk je voor een werkgever, en ben je ziek geworden door je zwangerschap of bevalling? Dan kan je werkgever een Ziektewet-uitkering voor je aanvragen. Je werkgever betaalt je loon gewoon door, en het UWV betaalt de uitkering aan je werkgever. Je blijft in de Ziektewet totdat je zwangerschapsverlof begint, of totdat je beter bent.

Als je als zelfstandige werkt

Ben je zelfstandig ondernemer en word je ziek door je zwangerschap of bevalling? Dan krijg alleen een uitkering als je daarvoor verzekerd bent. Daarvoor heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) of een vrijwillige verzekering bij het UWV nodig.

Als je een WW-uitkering hebt

Heb je een WW-uitkering en ben je ziek door je zwangerschap of bevalling? Meld dat dan meteen bij het UWV. Je WW-uitkering wordt dan omgezet in een Ziektewet-uitkering.

Gevolgen voor je zwangerschapsverlof

Of je nu ziek bent of niet: je zwangerschapsverlof gaat in op de dag waarop jij dat gepland had. Zodra je zwangerschapsverlof ingaat, zit je niet meer in de Ziektewet.

Zelf bepalen wanneer je verlof ingaat

Had je nog niet met je werkgever afgesproken wanneer je zwangerschapsverlof in zou gaan op het moment dat je ziek werd? Dan mag jij het verlof laten ingaan wanneer jij dat wilt. In de regel is dat ergens tussen 6 weken en 4 weken voor je uitgerekende datum.

Vlak voor je verlof ziek worden

Word je ziek binnen 4 tot 6 weken voor je uitgerekende datum, en is je zwangerschapsverlof nog niet ingegaan? Dan tellen je ziektedagen toch als zwangerschapsverlof. In dat geval is je bevallingsverlof eerder afgelopen dan je oorspronkelijk had gepland. Of je ziekmelding het gevolg is van je zwangerschap, maakt daarbij niets uit.

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.