Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Tepelhoedje

Een tepelhoedje is een hulpmiddel bij het geven van borstvoeding. Je kunt het gebruiken als je pijnlijke tepels hebt, of als je baby moeite heeft met drinken. Er zitten wat nadelen aan het gebruik van een tepelhoedje. Maar wie weet kan het jou juist helpen. Probeer het daarom gewoon uit.

Wat is een tepelhoedje?

Een tepelhoedje is een siliconen ‘beschermlaag’ voor je tepels. Je kunt het over je tepel heen leggen als je je baby gaat voeden. Het ziet er een beetje uit als een klein hoedje. Er zijn tepelhoedjes verkrijgbaar van verschillende merken en in verschillende maten.

Waarvoor gebruik je een tepelhoedje?

Een tepelhoedje kun je gebruiken als hulpmiddel bij het geven van borstvoeding. Bijvoorbeeld als:

 • je pijnlijke tepels hebt;
 • last hebt van tepelkloven;
 • je tepels vlak of een beetje ingetrokken zijn en je baby daardoor niet goed kan drinken;
 • je (te vroeg geboren) baby moeite heeft met drinken aan je borst;
 • je je flesgevoede baby aan je borst wilt laten wennen.

Hoe gebruik je een tepelhoedje?

Het is belangrijk om een tepelhoedje goed op je tepel te plaatsen. Anders werkt het niet. Zo doe je dat:

 1. Maak de randen van het tepelhoedje een beetje nat (met water of speeksel). Dan schuift het minder.
 2. Ondersteun je borst met je ene hand.
 3. Buig de randen of flapjes van het tepelhoedje met je andere hand naar voren en zet het hoedje zo precies mogelijk op de tepel.
 4. Laat de randen nu los en druk ze zachtjes tegen je tepelhof aan.
 5. Leg nu je baby aan. Let erop dat hij goed hapt en niet alleen je tepel in zijn mond neemt, maar de hele tepelhof.

Nadelen van het gebruik van tepelhoedjes

Borstvoedingsdeskundigen zijn over het algemeen niet enthousiast over het gebruik van tepelhoedjes. Zij raden het gebruik ervan soms zelfs af. Zij vinden dat je tepelhoedjes alleen al allerlaatste redmiddel zou moeten gebruiken. Want tepelhoedjes hebben de volgende nadelen:

 • Het is moeilijk om een tepelhoedje goed te gebruiken. De juiste maat vinden is soms lastig. Bovendien blijft een tepelhoedje niet altijd goed zitten terwijl je baby drinkt. Gaat het tepelhoedje schuiven? Dan kan dat juist voor meer pijn zorgen. En het maakt het extra moeilijk voor je baby om goed te drinken.
 • Je baby went niet aan het contact met jouw eigen tepel. Hij heeft altijd dat laagje siliconen in zijn mond. Probeer daarom na een paar minuten, als je melk goed stroomt, het tepelhoedje weg te halen. En kijk dan of je je baby opnieuw kunt aanleggen.
 • Je tepel en tepelhof worden niet goed gestimuleerd als je een tepelhoedje gebruikt. Dat kan als gevolg hebben dat de melkproductie en de toeschietreflex minder snel worden opgewekt.
 • Als je een tepelhoedje niet goed gebruikt, kan je baby je borst niet goed leegdrinken. Hij krijgt dan niet genoeg achtermelk, en jij hebt kans op verstopte melkkanaaltjes of een borstontsteking.
 • Een tepelhoedje kan een bron zijn van bacteriën als je het niet goed schoonmaakt. Ook dat levert je een grotere kans op een borstontsteking op.
 • Met een tepelhoedje lijkt het misschien alsof je tepels minder belast worden tijdens het drinken. Toch worden je tepelkloven niet beter van het gebruik van een tepelhoedje. De wondjes genezen juist minder snel omdat de huid vochtig blijft en niet de kans krijgt om te ademen.

Probeer gewoon of een tepelhoedje helpt

Ondanks de nadelen die we hierboven noemen kun je gerust een tepelhoedje uitproberen als je denkt dat je er baat bij hebt. Wie weet is dit precies wat je even nodig hebt om jouw borstvoeding weer goed te laten verlopen. Houd dan wel rekening met de volgende tips.

Tips bij het gebruik van tepelhoedjes

 • Zorg voor de juiste maat tepelhoedje. Een tepelhoedje dat te groot of te klein is, werkt niet en zorgt alleen maar voor meer pijn en frustratie. Koop desnoods alle maten die er zijn. En probeer thuis rustig uit welke het beste past.
 • Plaats het tepelhoedje op de juiste manier op je tepel.
 • Kook het tepelhoedje altijd uit voordat je het gaat gebruiken (of nadat je het hebt gebruikt).
 • Let er bij het aanleggen op dat je baby niet alleen je tepel, maar ook een deel van je tepelhof in zijn mond heeft. Zo krijgt hij de meeste melk binnen. En zo is het gemakkelijker om het tepelhoedjes straks weer weg te laten.
 • Laat je baby ook af en toe zonder tepelhoedje drinken. Wie weet heeft hij de smaak ineens te pakken en kan hij het ook zonder.
 • Gaat het drinken met tepelhoedje goed? Knip dan de bovenkant eraf, zodat je tepel eruitsteekt. Zo kan je baby wennen aan het gevoel van een echte tepel.
 • Vraag hulp aan een lactatiekundige als je er niet uitkomt.

Waar kun je tepelhoedjes kopen?

Tepelhoedjes koop je bij de drogist, de apotheek en bij babywinkels. Ook op internet zijn tepelhoedjes van verschillende merken te koop. Avent, Nuby en Medela zijn de bekendste merken. Een tepelhoedje kost ongeveer 8 tot 10 euro.

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.