Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zoogcompressen

Als je borstvoeding geeft, heb je kans dat je borsten gaan lekken. Om de lekkende melk op te vangen gebruik je zoogcompressen. Die zijn er in soorten en maten. Welke soort kies jij?

Wat zijn zoogcompressen?

Zoogcompressen gebruik je als je borstvoeding geeft en last hebt van lekkende borsten. Tussen voedingen in kunnen je borsten lekken, maar ook als je borstvoeding geeft met je ene borst: dan kan de andere ook mee gaan doen. Je legt zoogcompressen in je voedingsbeha, zodat zij de lekkende melk opvangen. Zo krijg je geen vervelende natte plekken in je kleding. Zoogcompressen zien eruit als ronde maandverbandjes. Meestal hebben ze een ‘putje’ in het midden waar je tepel in past.

Soorten zoogcompressen

Er zijn verschillende zoogcompressen te koop. Kijk zelf welke het beste bij jou passen. Je kunt ook verschillende soorten naast elkaar gebruiken.

Wegwerpzoogcompressen

Wegwerpzoogcompressen zijn gemaakt van hetzelfde materiaal als maandverband. Ze zijn zacht en absorberend. Er zijn veel verschillende merken wegwerpzoogcompressen. Het goedkoopst zijn die van de huismerken (bijvoorbeeld van Etos, Hema, Kruidvat of Schlecker). Die kosten ongeveer 2 euro voor een doos van 30 stuks. Wegwerpzoogcompressen van borstvoedingsmerken als Natusan, Nuby en Medela zijn iets duurder (ongeveer 7 euro per 30 stuks).

Verschil in kwaliteit

De kwaliteit van wegwerpzoogcompressen kan erg verschillen. Probeer daarom verschillende merken uit. Verschillen zitten onder meer in:

  • comfort bij het dragen. Sommige wegwerpzoogcompressen zitten gewoon niet lekker. Ze schuiven in je beha of gaan na verloop van tijd broeien, prikken of kriebelen.
  • de dikte van het zoogcompres. Dikke compressen zie je vaak onder je kleding. Maar dunne nemen minder vocht op.
  • wel of geen plakkertje aan de buitenkant. Sommige merken hebben een plakkertje aan de buitenkant waarmee je het compres aan de binnenkant van je beha kunt vastplakken.
  • het materiaal van het bovenste laagje. Heb je last van tepelkloven? Dan kan het erg pijnlijk zijn als het bovenste laagje aan je tepel blijft plakken.

Hoe gebruik je wegwerpzoogcompressen?

Je legt de zoogcompressen in je voedingsbeha. In principe vervang je wegwerpzoogcompressen na iedere voeding. Dat is het meest hygiënisch. Alleen als je echt weinig melk hebt gelekt, kun je ze iets langer dragen.

Wasbare zoogcompressen

Wasbare zoogcompressen zijn meestal gemaakt van katoen. Je gooit ze niet weg na gebruik, maar je wast ze in de wasmachine. De voordelen van wasbare zoogcompressen zijn:

  • Ze voelen vaak zachter aan dan wegwerpzoogcompressen. Er zijn zelfs wasbare zoogcompressen met een laagje zijde aan de binnenkant, dat nog zachter is voor je tepels.
  • Ze ademen beter dan wegwerpzoogcompressen. Je hebt minder last van een broeierig gevoel, en ook minder kans op spruw of andere infecties.
  • Als je wasbare zoogcompressen gebruikt in plaats van wegwerpzoogcompressen, dan scheelt dat een hoop afval.

Hoe gebruik je wasbare zoogcompressen?

Wasbare zoogcompressen draag je zolang ze droog genoeg aanvoelen. Zodra je voelt dat ze nat zijn, kun je ze beter vervangen door een nieuw paar. De meeste wasbare zoogcompressen kun je in de wasmachine op 60 graden wassen. Zo weet je zeker dat de bacteriën dood zijn. Let ook op de wasaanwijzingen in de verpakking.

Siliconen zoogcompressen

Siliconen zoogcompressen (te koop onder de merknaam Lily Padz) absorberen geen moedermelk, maar drukken je tepel zachtjes naar binnen waardoor er geen melk meer uit kan lekken. Ze plakken vanzelf aan je borst als je ze goed aanbrengt, en als ze schoon zijn. Je wast de siliconen zoogcompressen eenvoudig onder de kraan met water en zeep. Siliconen zoogcompressen zijn relatief duur (ongeveer 20 euro voor 1 paar), maar ze gaan lang mee. Ze schijnen niet zo goed te werken als je heel veel melk lekt.

Hoe gebruik je siliconen zoogcompressen?

Omdat siliconen zoogcompressen vanzelf blijven plakken, hoef je geen beha te dragen om ze te kunnen gebruiken. Dat maakt ze ideaal voor ’s nachts. Als je ze 24 uur per dag gebruikt, heb je kans op uitslag aan je tepels omdat je dat gebied continu afsluit. Was de compressen na elke voeding met water en zeep of afwasmiddel. Dan blijft de plaklaag goed.

Waar koop je zoogcompressen?

Bijna elke drogist en babywinkel heeft zoogcompressen in huis. Wegwerpzoogcompressen zijn het gemakkelijkst verkrijgbaar. Ook online kun je op veel plekken de verschillende soorten zoogcompressen kopen.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.