Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Voedingsbeha

Als je borstvoeding geeft, kun je niet zonder een voedingsbeha. Want daarmee hoef je geen rare toeren uit te halen als je je kind wilt voeden. Maar waar koop je een voedingsbeha? En waar moet je op letten als je er eentje koopt?

Wat is een voedingsbeha?

Een voedingsbeha is onontbeerlijk als je borstvoeding geeft. Met een simpele beweging van één hand kun je namelijk een cup openmaken en je baby aanleggen. Met een gewone beha kan dat niet. Het is veel meer gedoe om die aan en uit te trekken.

Hoe werkt een voedingsbeha precies?

De cups van een voedingsbeha kun je losmaken met een clipje dat vastzit aan het schouderbandje. Zo kun je het ‘voorpand’ van een cup openklappen, zodat het voorste gedeelte van je borst vrijkomt. Tegelijk blijft de rest van de beha zitten. Je blijft dus steun houden. Je hebt maar één hand nodig om het clipje open te maken. Met de andere hand hou je je baby vast.

Tip: Sommige voedingsbeha’s hebben in het midden een knoopje dat je naar links of naar rechts kunt schuiven. Daarmee kun je aangeven met welke borst je het laatst hebt gevoed, of welke borst er bij de volgende voeding het eerst aan de beurt is.

Wanneer koop je een voedingsbeha?

Een voedingsbeha heb je nodig op het moment dat je borstvoeding gaat geven. Meteen na de bevalling dus. Maar ook daarna kun je rustig nog een voedingsbeha kopen.

Voor de bevalling

Het is best handig om zo’n beha al aan het eind van je zwangerschap in huis te hebben. Je kunt hem ook al dragen tijdens je zwangerschap. Zolang je borstvoeding geeft, blijft je cupmaat vrijwel hetzelfde. Je loopt dus niet het risico dat de beha al snel niet meer past.

Na de bevalling

Misschien wil je eerst even kijken hoe borstvoeding geven bevalt. Of had je nog geen zin om een voedingsbeha te kopen. Hoe dan ook, na de bevalling kun je ook altijd nog een voedingsbeha kopen. De eerste dagen ligt je grotendeels nog in bed en dan heb je geen beha nodig. En als je stuwing hebt kun je meestal ook geen beha verdragen. Het aanschaffen van een voedingsbeha heeft dus geen haast.

Wat kost een voedingsbeha?

Een goede voedingsbeha is duur. Reken op zo’n 30 tot 70 euro voor een beha van een goed merk als Anita, Carriwell of Noppies. Maar van een goede voedingsbeha heb je lang plezier, elke dag opnieuw. Hij is zijn geld echt waard. Bezuinig dus niet te snel op een voedingsbeha.

Tip: Koop eerst één voedingsbeha en kijk of die bevalt. Ben je tevreden? Koop er dan nog twee bij, eventueel in een andere kleur. Want drie beha’s kun je echt wel gebruiken.

Waar koop je een voedingsbeha?

De meeste zwangerschaps- en babywinkels verkopen voedingsbeha’s. Soms van een eigen merk, en meestal ook van bekende merken. Ook in online zwangerschapswinkels kun je voedingsbeha’s kopen.

Tip: Koop een voedingsbeha liefst in een winkel waar je hem ook kunt passen. En laat je daarbij adviseren door een verkoopster. Want de maat en de pasvorm van je voedingsbeha zijn essentieel.

Waar moet je op letten als je een voedingsbeha koopt?

Pas een voedingsbeha altijd voordat je hem koopt. Zo voorkom je een miskoop! Waar moet je op letten bij het passen?

  • Zit de beha goed? Laat ook een verkoopster beoordelen of dat zo is.
  • Een voedingsbeha mag nergens knellen, maar moet wel voldoende steun bieden.
  • Lukt het je om de cups met één hand te openen?
  • Er zijn voedingsbeha’s met en zonder beugel. Probeer beide soorten uit, dan weet je wat het verschil is.

Check: Vroeger werden beha’s met beugel afgeraden omdat ze je melkkanaaltjes zouden afknellen. Maar de voedingsbeha’s van tegenwoordig zijn zo goed dat dat geen probleem meer is. Kies dus rustig een model met beugel als dat prettig zit.

Online voedingsbeha kopen

Wil je een zwangerschapsbeha toch online kopen? Ga dan na of:

  • er een maattabel op de site staat;
  • je je aankoop gemakkelijk kunt ruilen.

Meet je eigen maten op en kijk in de tabel welke confectiemaat het beste bij jouw maten past. Pas de bh meteen als hij is bezorgd, en wees kritisch. Zit hij toch niet goed? Ruil hem dan voor een andere maat.

Wat draag je over een voedingsbeha?

Houd ook met de rest van je kleding rekening als je borstvoeding geeft. Hooggesloten shirts of truien zijn niet handig. Kies liever iets met knoopjes aan de voorkant. Er is ook speciale borstvoedingskleding te koop.

Gebruik zoogcompressen in je voedingsbeha

Als je borstvoeding geeft, willen je borsten nog wel eens lekken. Dat zorgt voor vervelende natte plekken in je kleding. Bovendien moet je je voedingsbeha dan vaker wassen. Om dit te voorkomen kun je zoogcompressen gebruiken.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.