Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Lekkende borsten

Bijna alle vrouwen kennen het fenomeen: lekkende borsten. Volmaakt onschuldig, maar wel erg vervelend. Lekkende borsten zijn helaas niet te voorkomen. Wel kun je met wat hulpmiddeltjes het ongemak tot een minimum beperken.

Wat zijn lekkende borsten?

Je spreekt van lekkende borsten als er moedermelk uit je borsten komt op momenten dat dat niet nodig is: als je geen baby aan je borst hebt om de melk op te drinken. Lekkende borsten zijn vervelend, maar betekenen in feite dat je een goed werkende toeschietreflex hebt.

Lekkende borsten tijdens je zwangerschap

Het is niet raar als er tijdens je zwangerschap al moedermelk uit je borsten komt. Bij de meeste vrouwen gebeurt dit in de laatste maanden. Dan komen er af en toe wat gelige druppeltjes vrij als je bijvoorbeeld onder een warme douche staat. Sommige vrouwen hebben al eerder last van lekkende borsten, al vanaf de 16e week van hun zwangerschap. Maak je daar geen zorgen over: het betekent gewoon dat je melkproductie al goed op gang is.

Lekkende borsten als je borstvoeding geeft

Lekkende borsten zijn heel normaal als je borstvoeding geeft. De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere.

  • Als je aan het voeden bent met bijvoorbeeld je rechterborst, gaat de linkerborst ook meedoen. Dat komt omdat de toeschietreflex (en het hormoon oxytocine) op beide borsten tegelijk werkt.
  • Tussen voedingen door kan je toeschietreflex worden opgewekt doordat je je baby hoort huilen, doordat je je borsten verwarmt of doordat je druk uitoefent op je borsten.
  • Het kan ook zo zijn dat je de bovenstaande factoren helemaal niet nodig hebt om je borsten te laten lekken. Ze lekken dan gewoon continu.
  • ’s Nachts kun je ook behoorlijk last hebben van lekkende borsten. Meestal komt dat omdat je het warm hebt in bed, en omdat je druk op je borsten uitoefent doordat je ligt.

Lekkende borsten zijn vervelend

Het is niet prettig om lekkende borsten te hebben. Je krijgt natte plekken in je (nacht)kleding en in je beddengoed. En zelfs als je iets draagt om de melk in op te vangen, maak je je steeds zorgen of er niks te zien is op je kleding. Lekkende borsten doen geen pijn, maar kunnen wel wat gevoelig zijn.

Wat kun je doen tegen lekkende borsten?

Er is helaas geen middel of tip waarmee je ervoor kunt zorgen dat je borsten ophouden met lekken. Het enige wat je kunt doen, is proberen de melk zo veel mogelijk op te vangen, zodat die niet in je kleren terechtkomt. Dat kun je doen op de volgende manieren:

  • met zoogcompressen. Dit zijn een soort ronde inlegkruisjes die je in je beha legt. Vervang ze regelmatig om broeien en infecties te voorkomen.
  • met siliconen zoogcompressen (Lily Padz). Deze drukken je tepel naar binnen en voorkomen op die manier dat er melk naar buiten komt. Erg handig voor ’s nachts, want ze blijven vanzelf op je borst plakken.
  • met lekschalen of borstschelpen. Dit zijn ronde plastic opvangbakjes die je in je beha legt en waarin je melk kunt opvangen.

Te veel melk

Heb je continu lekkende borsten? En een sterke toeschietreflex, in combinatie met terugkerende borstontstekingen of verstopte melkkanaaltjes? Dan heb je misschien te veel melk. Daar kan je baby ook last van krijgen. Neem in dat geval altijd contact op met een lactatiekundige voor advies.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.