Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Erkenning van je kind

Zijn jullie niet getrouwd, maar wil je wel dat je partner ook officieel de vader van je kind wordt? Dan kan hij jullie kind erkennen. Dat kan al voor de geboorte, maar ook nog erna.

Waarom erkennen?

Als jullie niet getrouwd zijn en samen een kind krijgen, dan is je partner volgens de wet niet de vader van je kind. Er bestaat dan geen officiële of juridische relatie tussen je kind en zijn vader. Wil je die officiële band wel vastleggen? Dan kan je partner jullie kind erkennen. Na de erkenning is je partner ook voor de wet de vader van jullie kind.

Juridische band

Bij de erkenning ontstaat er een juridische band tussen het kind en zijn vader. Dat heet ook wel een ‘familierechtelijke betrekking’. In de praktijk betekent dat het volgende:

  • Je partner krijgt een onderhoudsplicht: hij is (samen met jou) verplicht om financieel voor zijn kind te zorgen totdat het kind 21 is.
  • Je kind heeft recht op een erfenis van je partner als je partner overlijdt.

Geen ouderlijk gezag

Als je je kind hebt erkend, heb je daarmee nog geen gezamenlijk ouderlijk gezag. Dat moet je apart aanvragen bij de rechtbank. Daar maken ze dan een aantekening van in het gezagsregister.

Check: Er zijn verschillende vormen van gezag.

Ook een vrouw kan een kind erkennen

Sinds 1 april 2014 kan ook een vrouw het kind van haar vrouwelijke partner erkennen. Adoptie is dus niet meer nodig om de juridische ouder te worden van het kind van je vrouwelijke partner. Lees alle details over formeel lesbisch ouderschap.

Wanneer kun je een kind erkennen?

Je kunt een kind altijd erkennen:

  • voor de geboorte (dus tijdens de zwangerschap);
  • vlak na de geboorte (bij de geboorteaangifte);
  • als het kind al ouder is.

Tip: Erken je kind zo vroeg mogelijk. Tijdens de zwangerschap erkennen geeft de minste rompslomp. Bovendien heeft je kind dan al een officiële familieband met zijn vader (of meemoeder) als die onverhoopt overlijdt voor de geboorte, of vlak daarna.

Erkenning van de ongeboren vrucht

Erken je je kind al tijdens de zwangerschap? Dan heet dat officieel ‘erkenning van de ongeboren vrucht’. Voor deze erkenning ga je naar de gemeente waar je staat ingeschreven. Staan jij en je partner in verschillende gemeentes ingeschreven? Dan mag je kiezen bij welke gemeente je de erkenning doet.

Erkenning bij de geboorteaangifte

Je kunt je kind ook erkennen als je je pasgeboren kind gaat aangeven bij de gemeente. Dit doe je in de gemeente waar je kind is geboren.

Erkenning als je kind al ouder is

Je kunt je kind tijdens zijn hele leven erkennen, ook als hij al meerderjarig is. Dit kan bij iedere gemeente in Nederland.

Let op: Is je kind 12 jaar of ouder? Dan moet hij zelf schriftelijke toestemming geven voor de erkenning. En is je kind tussen de 12 en de 16? Dan moet je als moeder ook schriftelijke toestemming geven.

Let op: Als biologische moeder hoef je niet aanwezig te zijn bij de erkenning van je kind. Maar je partner moet wel een schriftelijk bewijs van jouw toestemming meenemen naar het gemeentehuis.

Tegelijk achternaam vastleggen

Wil je dat jullie kind de achternaam van zijn vader (of meemoeder) krijgt? Dan kun je dat tegelijk met de erkenning vastleggen in een akte van naamskeuze.

Let op: Leg je niets vast over de achternaam van jullie kind, en zijn jullie niet getrouwd? Dan krijgt je kind automatisch de achternaam van de biologische moeder.

Check: Is je kind bij de erkenning 16 jaar of ouder? Dan kiest hij zelf zijn achternaam.

Hoe gaat erkenning in zijn werk?

Bij sommige gemeenten moet je een afspraak maken voor een erkenning. Bij andere gemeenten kun je gewoon langskomen. Het is het eenvoudigst om samen bij de gemeente langs te gaan.

Legitimatiebewijs mee

Neem allebei je geldige legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs) mee naar het gemeentehuis. Zonder legitimatiebewijs kan de ambtenaar van de burgerlijke stand niets voor je doen.

Wat kost erkenning?

De procedure om je kind te erkennen is gratis. De ambtenaar maakt daarvoor een akte van erkenning op. Voor een officiële kopie van die akte betaal je wel kosten. Die kosten zijn per gemeente verschillend.

Bronnen

Informatie van de Rijksoverheid:

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.