Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Co-ouderschap

Co-ouderschap betekent dat jij en je ex-partner de zorg en de opvoeding van jullie kind (bijna) gelijk verdelen. Jullie kind woont om de beurt bij zijn vader en zijn moeder.

Wat is co-ouderschap?

Wil je de zorg voor en opvoeding van je kind delen met je ex-partner? Dan zijn jullie collega-ouders of co-ouders. Jullie kind woont afwisselend bij jou en dan weer bij je ex-partner. Jullie voeden je kind allebei op.

Hoe geef je co-ouderschap vorm?

Hoe je het co-ouderschap vormgeeft, mogen jullie zelf beslissen. Misschien kan je kind 3 dagen in de week bij jou wonen en 4 dagen bij je partner. Of de ene week bij jou en de andere week bij je partner.

Check: Je kunt het ook andersom doen: de kinderen wonen in één huis en jij en je partner wonen daar afwisselend om voor ze te zorgen.

Waar moet je aan denken?

Wil je dat jullie co-ouderschap een succes wordt? Dan moet je van te voren over een aantal dingen nadenken. Want niet voor iedereen is co-ouderschap de beste oplossing.

  • Voor co-ouderschap moeten jij en je ex-partner bij elkaar in de buurt wonen. Zo kunnen jullie kinderen gemakkelijk vanuit beide adressen naar school, vriendjes en sportclubs.
  • Jij en je ex-partner moeten bereid zijn om er het beste van te maken. Het is prettig als jullie op een zakelijke manier met elkaar kunnen communiceren. Dat kan in het begin ook via e-mail of via een schriftje.
  • Houd rekening met de leeftijd van je kinderen. Voor jongere kinderen is het vaak beter om kort en vaak naar de andere ouder te laten gaan. Voor oudere kinderen zijn langere periodes (en minder vaak) vaak meer geschikt.
  • Jullie moeten het in grote lijnen eens zijn over de opvoeding van je kinderen, en ongeveer dezelfde regels hanteren. Kleine verschillen in regels zijn niet zo erg.
  • Het wonen in 2 huizen kan (te) veel vragen van je kinderen. Geef ze daarom extra aandacht, rust en regelmaat.

Co-ouderschap moet je leren

Het is niet gemakkelijk om je kind iedere keer weer los te laten en toe te vertrouwen aan degene met wie jij je relatie hebt beëindigd. Het kan best een tijdje duren voordat het goed voelt. Een paar tips:

  • Beperk de communicatie vooral in het begin tot een minimum. En houd het zakelijk.
  • Bedenk dat je het allemaal doet voor je kinderen.
  • Realiseer je dat het vertrouwen in je partner weer kan gaan groeien.

Hoe regel je het co-ouderschap?

Je kunt de afspraken over het co-ouderschap het beste vastleggen in een echtscheidingsconvenant of een akte bij de notaris. Daarin spreek je bijvoorbeeld af op welke dagen je kind bij wie woont en wie wat betaalt. Veel instanties accepteren het co-ouderschap gemakkelijker als er iets op papier staat.

Co-ouders en ouderlijk gezag

Co-ouders hoeven geen gezamenlijk ouderlijk gezag te hebben, al is dat in de praktijk vaak wel zo.

Medewerking van beide ouders

Co-ouderschap kan alleen als jullie daar allebei achter staan. Bovendien kan een bestaande co-ouderschapsregeling niet door één co-ouder worden gewijzigd.

Geldzaken bij co-ouderschap

Bij co-ouderschap is kinderalimentatie niet handig. Als co-ouders spreken jullie samen af:

  • welke kosten jullie gaan verdelen;
  • hoe jullie de kosten verdelen.

De afspraken daarover komen terecht in de co-ouderschapsakte of het echtscheidsingsconvenant.

Let op: Heel veel financiële regelingen zijn niet berekend op co-ouderschap. Vaak worden toeslagen als kinderbijslag of kinderopvangtoeslag maar aan één ouder uitbetaald. Die bedragen moeten jullie dan onderling verrekenen.

Aanbevolen websites

Bronnen

  • Wat is co-ouderschap? Rijksoverheid (juli 2010)

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.