Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Nekplooimeting

Een nekplooimeting geeft aan of je een verhoogde kans hebt op een kind met een chromosoomafwijking, zoals het syndroom van Down.

Een nekplooimeting klinkt misschien ingewikkelder dan het is. In feite is het alleen een echo-onderzoek, gecombineerd met wat statistiek.

Zo gaat een nekplooimeting in zijn werk

Ergens tussen de 11e en 14e week van je zwangerschap krijg je een uitwendig echo-onderzoek. Een ervaren echoscopist kan daarmee de dikte van de nekplooi van je kindje meten. De nekplooi is een laagje vocht onder de huid in de nek van je baby. Alle ongeboren kinderen hebben zo’n laagje vocht in hun nek in het begin van de zwangerschap. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans dat je baby een chromosoomafwijking heeft.

De uitslag berekenen

Voor het berekenen van de uitslag zijn nog een aantal andere gegevens nodig, zoals de precieze duur van de zwangerschap en je leeftijd.

De uitslag

De uitslag die je krijgt, is de kans die je hebt op een kind met een chromosoomafwijking. Een gezonde vrouw van 36 heeft bijvoorbeeld een kans van 1 op 200 op een kind met het syndroom van Down.

Een verhoogde kans

Een kans die hoger is dan 1 op 175 wordt beschouwd als een verhoogde kans. Dan kun je een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie laten doen.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.