Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Je baby heeft een te korte tongriem

Soms is een te korte tongriem bij je baby de oorzaak van problemen bij borstvoeding geven. Wat kun je doen als je baby een te korte tongriem heeft?

Wat is een te korte tongriem?

De tongriem is het velletje waarmee je tong aan de onderkant vast zit aan je mondbodem. Soms is de tongriem van je baby erg kort. Daardoor kan hij zijn tongetje bijvoorbeeld niet uitsteken. Soms heeft de voorkant van zijn tong de vorm van de bovenkant van een hartje: met een inkeping in het midden. Maar dat hoeft niet.

Hij heeft problemen met aan je borst drinken

Een te korte tongriem zorgt ervoor dat je baby niet goed aan je borst kan drinken. Tijdens het drinken schuurt zijn tongetje dan tegen de top van je tepel, terwijl hij er eigenlijk onderdoor zou moeten glijden.  Daardoor krijg je last van tepelkloven. Bovendien worden je borsten vaak niet helemaal leeggedronken. Zo heb je kans dat je baby niet genoeg melk binnenkrijgt.

Hoe weet je of je baby een te korte tongriem heeft?

Je baby heeft misschien een te korte tongriem als:

  • je baby zijn tongetje niet kan uitsteken;
  • zijn tong de vorm heeft van een hartje als hij hem probeert uit te steken;
  • hij altijd lang over een voeding doet: 45 minuten of langer is geen uitzondering;
  • hij niet heel hard groeit;
  • je midden op je tepel een tepelkloof hebt die niet overgaat;
  • je vaker last hebt van verstopte melkkanaaltjes of een borstontsteking.

Los van elkaar zeggen deze signalen niets. Maar herken je 3 of 4 van deze dingen? Dan is het verstandig om de hulp in te schakelen van een lactatiekundige. Zij kan beoordelen wat er precies aan de hand is.

Wat kun je doen?

De beste oplossing is om het tongriempje van je baby te laten inknippen. Dat is een kleine ingreep die meteen resultaat heeft. In Nederland is het knippen van een te kort tongriempje relatief onbekend, maar er zijn steeds meer zorgverleners die het doen. Overleg deze stap altijd met je lactatiekundige of huisarts.

Kun je borstvoeding geven als je kind een te korte tongriem heeft?

Meestal is borstvoeding geven als je kind een te korte tongriem heeft, erg pijnlijk. Het gaat ook moeizaam; je hebt kans dat je kind niet genoeg melk binnenkrijgt. Die combinatie maakt borstvoeding geven zwaar. Je kunt dan twee dingen doen:

  1. Gaan kolven totdat je tepelkloven geheeld zijn.
  2. Stoppen met borstvoeding geven en overgaan op flesvoeding. Dat is echt geen ramp.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.