Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Borstvoedingshoudingen

Er zijn verschillende houdingen waarin je je baby borstvoeding kunt geven. Probeer er een aantal uit en kies de houding die het beste past bij jou en je baby. Ook hangt de houding die je kiest, af van de situatie waarin je borstvoeding geeft.

Je kraamverzorgende helpt je

In het begin leert je kraamverzorgende je, waar je op moet letten bij de verschillende houdingen voor het geven van borstvoeding. Zo maak je je een paar basishoudingen eigen. Na verloop van tijd krijg je meer ervaring en wordt je kindje groter. Je kunt dan gemakkelijker experimenteren met verschillende houdingen.

Zittend voeden

Overdag voed je meestal zittend. Kies dan één van de volgende houdingen.

De madonnahouding

Bij de madonnahouding zit je rechtop met in ieder geval steun onder één arm. Gebruik daarvoor de armleuning van de stoel of eventueel een kussen. Je baby houd je op de arm die wordt ondersteund. Leg hem met zijn buik tegen die van jou aan. Zorg dat zijn neusje tegenover je tepel ligt, zonder dat je je arm hoeft op te tillen. Je kunt je vrije hand eventueel gebruiken om je borst te ondersteunen.

Voor beginners

Dit is de klassieke borstvoedingshouding. Je kunt hem bijna altijd gebruiken, of je baby nu pasgeboren is of al een jaar oud. Als je wat meer ervaring hebt, is ondersteuning van je arm bijna niet meer nodig.

De rugbyhouding

Je zit rechtop. Je baby ligt naast je, met zijn hoofdje naast je borst. Zijn beentjes wijzen naar achteren, onder je arm door. Met de hand van diezelfde arm ondersteun je zijn hoofdje. Vergelijk het met een rugbyspeler die de bal onder zijn arm klemt.

Voor een goed zicht

In deze houding  heb je goed zicht op hoe je baby aan je borst drinkt. Ook na een keizersnede is dit een prettige houding: jij baby drukt zo op je buik.

Je baby zit ook

Als je baby wat groter is, kun je hem op je bovenbeen laten zitten met zijn beentjes aan weerszijden of aan één kant. Rechtop zittend kan hij dan aan je borst drinken.

Voor grotere baby’s

Deze houding is alleen geschikt als je baby groot genoeg is om zittend je borst te bereiken. Hij hoeft nog niet echt te kunnen zitten: als jij wat achterover zit, kan hij tegen jou aan leunen.

Liggend voeden

’s Nachts is het prettig als je niet je bed uit hoeft voor een voeding. Liggend voeden is dan de oplossing.

Op je zij

Ga op je zij liggen met je arm onder je oor. Leg je baby tegenover je en hou hem vast met je andere hand. Voed je baby nu uit de onderste borst. Voor de andere borst kun je op je andere zij gaan liggen. Of je rolt iets verder door naar voren, zodat hij ook bij je bovenste borst kan. Ondersteun je knie dan eventueel met een kussen.

Voor in bed

Liggend voeden is prettig als in de eerste tijd na de bevalling en als je een keizersnede hebt gehad. Leg eventueel een kussentje tegen je buik om te voorkomen dat je baby met zijn voetjes tegen het litteken trappelt.

Voor kleine borsten

Heb je kleine borsten? Dan is liggend voeden misschien wat lastig. Probeer het volgende: leg je onderste arm niet onder je oor, maar onder het hoofdje van je baby. Je hand hou je tegen zijn rug of billetjes. Zo kan hij beter bij je tepel.

Op je rug

Ga op je rug liggen en leg je baby met zijn hoofdje op je borst. Zijn lijfje kun je op verschillende manieren neerleggen: op je buik, langs je borst naar beneden (hij ‘knielt’ dan met zijn beentjes op het matras), of over je schouder.

Voor avontuurlijke moeders

Het is soms even uitproberen of deze houding voor jou werkt. Waarschijnlijk zul je hem niet vaak gebruiken als je baby nog erg klein is.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.