Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De toeschietreflex opwekken

Soms kan het handig zijn om de toeschietreflex een handje te helpen. Als je moet kolven bijvoorbeeld, of als je moe of gestrest bent. Er zijn veel manieren waarop je de toeschietreflex kunt opwekken. En als dat allemaal niet werkt, is er ook nog de oxytocine neusspray.

De toeschietreflex

De toeschietreflex zorgt ervoor dat jouw melk begint te stromen als je baby aan je borst zuigt. Die reflex wordt uitgelokt door het hormoon oxytocine. Soms werkt je toeschietreflex minder goed. Bijvoorbeeld als je gaat kolven, of als je moe of gestrest bent. Dan is het goed om te weten hoe je de toeschietreflex kunt opwekken.

Hoe kun je de toeschietreflex opwekken?

Je kunt een aantal dingen proberen om de toeschietreflex te stimuleren:

Routine en regelmaat

Door steeds op dezelfde tijden en in dezelfde ruimte te voeden of te kolven, went je lichaam aan de omstandigheden waarin het de toeschietreflex krijgt. Zo kun je de toeschietreflex conditioneren: omdat de omstandigheden steeds hetzelfde zijn, is het gemakkelijker om de reflex op te wekken.

Zorg voor ontspanning

Alleen in een rustige en goed verwarmde kamer kun je je ontspannen. Zorg er ook voor dat je lekker zit en dat je even aan niets anders hoeft te denken. Zucht een paar keer diep en sluit je ogen.

Check: Als je gespannen bent, dan maakt je lichaam adrenaline aan. En dat zorgt ervoor dat je minder oxytocine aanmaakt.

Neem een foto of kledingstuk van je baby mee

Kolf je op een plek waar je baby niet in de buurt is? Neem dan een foto mee om naar te kijken. Of een kledingstuk waar je aan kunt ruiken. Al die zintuiglijke prikkels die je aan je baby doen denken helpen om de toeschietreflex op te wekken.

Je borsten verwarmen

Je borsten warm afdouchen voor een voeding helpt om de toeschietreflex te stimuleren. Je kunt ook iets warms op je borsten leggen: warme kompressen, een goed ingepakte kruik of een warme kersenpittenzak.

Je borsten masseren

Masseer je borsten voor en tijdens de voeding. Doe dit zachtjes en steeds naar de tepel toe. Maak langzame, ronddraaiende bewegingen of masseer in één lijn naar je tepel toe. Doe dat met je vingertoppen of met de muis van je hand. En zeker niet met je nagels.

Je tepel masseren

In plaats van de hele borst kun je ook alleen je tepel masseren: rol je tepel tussen je vingers heen en weer. In feite boots je dan de mondbeweging van je baby na. Doe dit ook niet te hard. Wat zachte druk is meestal voldoende.

Oxytocine neusspray

Heb je van nature geen (of een slecht werkende) toeschietreflex? Dan kun je jezelf oxytocine toedienen met een neusspray. Dit hormoon zorgt er dan voor dat je toeschietreflex ontstaat. Je gebruikt de neusspray vlak voordat je gaat voeden, en eventueel tijdens het voeden nog een keer. Bijvoorbeeld bij het wisselen van borst. Het oxytocine wordt snel opgenomen door je neusslijmvlies en heeft vrijwel direct effect.

Waar koop je oxytocine neusspray?

Voor het kopen van oxytocine neusspray heb je een recept van je huisarts nodig. Je koopt het bij de apotheek onder de naam Syntocinon.

Let op: Je mag geen oxytocine neusspray gebruiken als je zwanger bent. Want oxytocine kan er ook voor zorgen dat je baarmoeder zich gaat samentrekken. En dat de bevalling op gang komt.

Aanbevolen website

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.